Vind direct de laagste courtages

Courtages van makelaars vergelijken

  • Vergelijk vier gratis offertes op maat
  • Inzicht in makelaarskosten
  • Inclusief gratis waardebepaling

Beschrijf uw woning en voorkeuren. Vier makelaars doen u een voorstel voor een courtage op maat.

Wat is een makelaarscourtage?

De meeste makelaars hanteren een zogenaamde courtage: de beloning die de makelaar ontvangt voor zijn/haar werkzaamheden na de verkoop van de woning. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs (bijvoorbeeld 1%), maar het kan ook een vaste prijs betreffen. De courtage wordt achteraf via de notaris verrekend, als de woning daadwerkelijk verkocht is.

Een makelaar die met een courtage werkt is feitelijk een makelaar die op 'no cure no pay'-basis werkt. Het voordeel voor de woningverkoper is dat het de makelaar er alles aan gelegen is om de woning zo snel mogelijk en tegen de maximaal haalbare prijs te verkopen.

Courtage: makelaar op no cure no pay-basis

Een makelaar die met een courtage werkt, wordt ook wel een no cure no pay-makelaar genoemd. De makelaar verdient immers pas geld als de woning verkocht is. De meeste makelaars hanteren wel opstartkosten om de kosten te dekken die nodig zijn om een woning in de verkoop te plaatsen.

Dat wil zeggen dat u bij aanvang een bedrag tussen de 200 en 500 euro betaalt om advertentiekosten, woningfotografie, opnamekosten en dergelijke te dekken, zodat de woning in de verkoop geplaatst kan worden. Deze kosten krijgt u bij veel makelaars weer terug zodra de woning verkocht is. Uit de vergelijking van makelaars blijkt op welke manier makelaars omgaan met opstartkosten en welke voorwaarden daarmee gepaard gaan.

Gemiddelde courtage

De gemiddelde courtage in Nederland verschilt per regio. De courtage kan variëren van 0,5% tot wel 2,2%. Let wel, een lagere courtage kan gepaard gaan met minder service of een beperktere dienstverlening. Bekijk daarom altijd goed welke dienstverlening gepaard gaat het tarief van de makelaar.

Naast de courtage kunnen de opstartkosten en de voorwaarden van samenwerking per makelaar anders zijn. Ook dat is een punt van vergelijking die een concreet verschil voor u als woningverkoper kunnen maken (voor en tijdens het verkooptraject).

Wilt u courtages vergelijken van makelaars in uw omgeving?

Makelaars tonen in de regel geen courtages op hun eigen websites. Dat komt omdat een courtage vaak op maat wordt bepaald: het is afhankelijk van uw woning. Als de makelaar meent uw woning sneller dan gebruikelijk te kunnen verkopen, dan krijgt u een lagere courtage aangeboden.

Door offertes op te vragen krijgt u inzicht in de courtages en mogelijkheden per makelaar. Offertes opvragen bij verkoopmakelaars is gratis en vrijblijvend.