Makelaarskosten vergelijken

Vind de makelaar met de beste prijs

  • Vergelijk tarieven
  • Vind een geschikte makelaar
  • Inclusief gratis waardebepaling

Beschrijf uw woning en wensen. Ontvang gratis 4 offertes. Vergelijk makelaarskosten.

Kosten makelaar bij de verkoop van uw huis

Als u een makelaar inschakelt voor de verkoop van uw huis, dan berekent de makelaar uiteraard kosten voor zijn/haar diensten. Hoe hoog die makelaarskosten zijn, is afhankelijk van de tariefstelling van de makelaar zelf en de diensten die u afneemt bij de makelaar. Ook het moment waarop u de makelaarskosten moet betalen, verschilt per type makelaar.

Een traditionele makelaar verzorgt het gehele verkooptraject voor u en rekent daarvoor opstartkosten (vooraf) en een courtage (achteraf). Een internetmakelaar berekent u een vaste prijs die geheel vooraf betaald moet worden. Deze kosten zijn lager, maar gaan in de regel gepaard met veel eigen verantwoordelijkheid en handelingen aan uw zijde.

Wat zijn gemiddelde makelaarskosten?

Wat een makelaar (gemiddeld) kost, verschilt aanzienlijk per regio, hetgeen de reden voor veel woningverkopers is om makelaarskosten te vergelijken voordat er daadwerkelijk een makelaar wordt ingeschakeld. Kosten, dienstverlening en mogelijkheden kunnen immers sterk uiteenlopen.

Gemiddeld bedragen de makelaarskosten 1,25% van de verkoopprijs van de woning. Dat wil zeggen dat een woning van 250.000,- euro gepaard gaat met een courtage van 3.125,- euro. De 200,- tot 500,- euro die als opstartkosten worden gerekend, worden vaak weer in mindering gebracht na verkoop. Zodoende betaalt u in bovenstaand voorbeeld bijvoorbeeld 300,- euro vooraf, en 2.825,- euro na daadwerkelijke verkoop van de woning.

Waar bestaan makelaarskosten uit?

Een traditionele makelaar werkt feitelijk no cure no pay. Dat wil zeggen: u betaalt een aantal honderd euro bij aanvang om van start te gaan. Deze kosten dekken de fotograaf, de advertentiekosten voor huizensites zoals Funda en de opname van de woning. Vanaf dat punt start het verkooptraject en doet de makelaar alles wat mogelijk is om de woning snel en tegen een maximale verkoopopbrengst te verkopen. Wordt de woning verkocht, dan krijgt de makelaar een percentage van de verkoopprijs (de courtage). Met deze beloning worden alle werkzaamheden van de makelaar bij wijze van all-in-tarief gedekt.

Wees bewust dat makelaarskosten maatwerk zijn: een makelaar inventariseert uw woning en bepaalt op basis daarvan een tarief. Denkt de makelaar weinig tijd kwijt te zijn met de verkoop, dan krijgt u een laag tarief aangeboden. Voorziet de makelaar een langdurig verkooptraject, dan zal hij/zij een hoger tarief aanbieden. Het is zodoende in uw voordeel dat meerdere makelaars uw woning inventariseren en een tarief neerleggen, omdat makelaars hier sterk in kunnen verschillen. 

Variatie in courtage

Echter, er is veel variatie mogelijk. Makelaarscourtages kunnen zo laag zijn als 0,5% en zo hoog als 2,2%. Om die reden is het verstandig om makelaarstarieven te vergelijken voordat u daadwerkelijk een makelaar kiest. Let wel: een lagere courtage kan gepaard gaan met een beperktere dienstverlening. Kijk daarom goed naar de kosten, maar ook naar de diensten die met die tarieven gepaard gaan.

Wilt u weten wat de exacte tarieven zijn van makelaars in uw regio?

VerkoopmakelaarKosten.nl is opgezet om eenvoudig makelaarskosten te vergelijken en zodoende een geschikte verkoopmakelaar te vinden voor de verkoop van uw huis. Door offertes aan te vragen krijgt u inzicht in tarieven van makelaars, alsmede inzicht in de precieze dienstverlening die daarmee gepaard gaat. Het aanvragen van offertes is gratis en geheel vrijblijvend.